Szabo Aliz

Nu eşti un psiholog bun dacă tu însuţi nu eşti un subiect de studiat, dacă materialul tău psihic nu oferă zilnic o complexitate şi un inedit care să excite curiozitatea ta continuă.

în Pe culmile disperării (1934)

2020. szeptember 25., péntek

Anunț consiliere

 



Stimați elevi, părinţi și cadre didactice!

În sfârșit şcoala a început de câteva zile , iar acum  elevii  noștrii au de trecut prin cea mai complicată și interesantă perioadă din viața lor de până acum. Multe teorii din psihologie ne vorbesc de multe ori despre stresul și anxietatea pe care le resimțim cu toții atunci când lucrurile se schimbă brusc și neașteptat în jurul nostru, iar această toamnă a anului 2020 ne aduce nenumărate astfel de schimbări care ne pun față în față cu multe provocării.
Dacă vă puneți întrebări ca de exemplu :
-cum să le fim alături elevilor?
-cum să comunicăm cu aceștia?
- ce să facem cu emoțiile dificile ale copiilor?
-cum să gestionăm stresul
-cum să evităm burnoutul?
- sau doar aveți nevoie de un suport emoțional și de o discuție bazat pe empatie și acceptare necondiționată vă stau la dispoziție!
Pentru elevi și cadre didactice sunt disponibilă în cabinetul de asistență psihopedagogică al școlii pe strada Livezilor nr. 53 lângă sala de sport,iar
părintii au posibilitatea de a beneficia de consiliere  psihopedagogică prin  grupul de Facebook numit CAPSIDIO, sau pe blogul cabinetului de asistență psihopedagogică pe următoarea adresă :
https://capsidio.blogspot.com/p/promovare-cabinet.html?m=0
  sau prin intermediul telefonului pentru că în momentul de față persoanele străine nu au posibilitatea de acces  în incinta școlii.
Așadar  acum va urma o perioadă plină de noi și noi provocări, dar cu siguranță benefică pentru noi toți din multe puncte de vedere, ca și al experienței,  al evoluției și al modalității de a ne adapta la contexte noi, neașteptate și schimbătoare.

Cu drag consilierul Școlii Gimnaziale Nr.1 Diosig . Szabo Aliz

2020. szeptember 5., szombat

Vrei să devii mai puternică?

 


Antrenează-te împotriva descărcărilor emoționale ale celor din jurul tău!

 

Precis că ai trăit și tu sentimentul dorinței de a fi reacționat altfel într-o anumită situație din viața ta și te-ai întrebat de ce nu ai putut fi mai puternică, mai fermă etc.
După puțin timp, ajungând acasă și liniştindu-te, îți vin în minte nenumărate replici și alternative creative despre cum ar fi trebuit să reacționezi ca să fii mulțumită cu situația respectiva. Cum nu mai ai posibilitatea de a schimba ceea ce s-a întâmplat în trecut, începi să te învinovățeşti: te întrebi de ce nu ai putut fi mai puternic și te gandesti să te schimbi, ca în viitor să nu se mai repete asemenea situații.

 

Cum poți să te schimbi!?



Prin exercițiu și prin schimbarea perspectivei focusului atențional!
Înainte de a porni pe drumul schimbării, iată ceva important:

* Până când nu te vor durea destul de mult consecințele comportamentului tău, nu o să schimbi nimic din reacțiile tale. Cu cât doare mai mult, cu atat devine mai important și îți arată că trebuie să schimbi ceva! Totdeauna ai în fata ta două drumuri: învingi durerile sau te complaci în suferință!

Iată câteva sfaturi practice pentru schimbare, care te vor ajuta să devii mai puternică:



1.Greșelile sunt necesare succesului, nu pot lipsi în drumul spre atingerea obiectivelor, sunt oportunități de dezvoltare personală!
Ar fi bine să înveți să accepți eșecurile fără, însă, să te autoînvinovățeşti sau să dai vina pe alții.
Ar fi bine să îți asumi responsabilitatea in ceea ce privește lucrurile din viața ta.
2. Să nu te intereseze ce spun ceilalți despre tine, este problema lor, nu este a ta!
3. Ascultă-ți instinctul, vocea interioară!
4. În viață intalnim diferite situații sau persoane care chiar ne pun la incercare. Ele ne testează reacțiile, gândurile, sentimentele, comportamentele și, în final, și limitele noastre. De fapt, ele ne ajută  să ne cunoaștem și să ne definim  mai bine, ca persoană. Sunt provocări date de viață, oglinzi în care oricât de greu ar fi, trebuie să ne privim, și, dacă e nevoie, să schimbăm anumite lucruri în viața noastră: atitudinea, comportamentul, obiceiurile, reacțiile, gândurile etc. Fără aceste provocări, este foarte probabil, că nu am fi schimbat nimic în viața noastră, din proprie inițiativă.
5. Acceptă-ți emoțiile! -  nu există emoții bune sau rele. Este în regulă să te simți nervos, trist dezamagit etc.  Nu se poate să fim pozitivi tot timpul. Trăiește momentul! Încearcă să înțelegi originea emoțiilor și mesajul pe care vor să il transmita.
6. Mută focusul din exterior în interiorul tău! - nu îți mai concentra atenția asupra a ceea ce se întâmplă în jurul tău! Incearcă să pui sub lupă ceea ce se întâmplă în interiorul tău. Nu permite nimănui să se plimbe în mintea ta  fără control și să facă ravagii, nu lăsa ca situațiile, oamenii din jurul tău să îți dirijeze lumea interioară. Lucrurile  din exterior să nu influențeze starea ta interioară de bine.
  "Nimeni nu te poate supăra fără permisiunea ta!"
7. Ai încredere în tine, chiar dacă ești singur pe drum. Se poate întâmpla să nu creadă nimeni în ceea ce faci sau în persoana ta. Voința ta în aceste momente ar trebui să fie cea mai puternică.
8. Autocunoaștere: ca  adult responsabil ar fi bine să îti cunosti limitele, care sunt acei factori care pot provoca un haos total privind reacțiile tale. Aceste intrebari ar putea sa te ajute in demersul tau: Când îmi pierd autocontrolul?, Când reacționez din instinct? Ce lucruri îmi pot influența gândurile, sentimentele și comportamentele? etc.
9. Nu permite nimănui să te calce în picioare, stabilește-ți limitele personale.
10. Tu ești responsabil pentru viața ta! - Nu uita, situațiile din viața ta nu doar se întâmplă cu tine, tu le-ai creat în primul rând cu gândurile, emoțiile și comportamentele tale. Deci, când te preocupă gestionarea problemelor apărute, să iei în calcul, în primul rând, aspectul personal, adică partea ta de responsabilitate.
11. Autocontrolul: E nevoie să-ti cunosti limitele, dacă apare în cale o situație provocatoare să știi că alegerea modalităților de a răspunde este în mâna ta, tu alegi cum reacționezi! Esti  pasiv, victimă sau actor activ, prezent și creativ în viața ta?!
Trebuie să înțelegi că nu poti controla  modul în care ceilalți te tratează, dar ceea ce poti controla este felul în care tu răspunzi la provocările situației respective. Toate lucrurile, situațiile, evenimentele din viață ta pot fi privite în două ipostaze: ca o amenințare sau ca o oportunitate, decizia intotdeauna este în mâna ta, tu atribui semnificații acestor lucruri.
12. Meditație, relaxare, controlul respirației.
Cunoașterea corpului și reacțiilor corpului în situații de stres.
13. Vitaminele: magneziul, benefic în stările de anxietate, lecitină etc.
14. Aminteste-ti: Suntem media celor 5 oameni cu care petrecem cel mai mult timp din viața noastră. Fă-ți curățenie în anturajul tău, elimină vampirii energetici, pe cei care te trag în jos emoțional, cei toxici, și alătură-te persoanelor care îți ridică energia, langă care te simți bine.
15. Acceptare: autoacceptarea felului in care esti tu, cu bune și cu rele. Raspunde onest la aceste intrebari: Cât de mult mă acceptă așa cum sunt, cei din jurul meu!? Cât de important este asta pentru mine? Este  o luptă continuă în viața mea pentru acceptare? Mi-am găsit echilibrul emoțional?
16. Să nu fugi de ceea ce te sperie! Mai degrabă stai față în față cu acea frică. Astfel tu deții controlul și nu te lași controlat de gândurile negative, care, atunci cand fugi de ele, doar cresc și câștigă putere.
17. Zona de confort, ieși din ea! Cum? Pune-ți întrebarea: Care este cel mai rău lucru ce se poate întâmpla? Fă o listă cu metode și tehnici de rezolvare a acestor lucruri.
Sau pune-ți următoarele întrebări : Ce se va întâmpla dacă rămâi în zona de confort? Care sunt riscurile? Ce se va întâmpla dacă ieși din ea?
18. Controlează folosirea substanțelor care stimulează organismul (alcool, drog, cafea etc.).
19. Conștientizarea emoțiilor proprii și celor din jur:  identificarea, monitorizarea și controlul emoțiilor.

20. Răbdarea : să nu aștepți rezultate imediate!
Dacă faci totul ca și până acum, atunci și rezultatele vor fi ca și până acum! Schimbă focusul, schimbă gândirea și atitudinea, și se va schimba și rezultatul.
21. Găsește aspecte pozitive în orice provocare! - încearcă să vezi și partea plină a paharului, adică lecția pe care trebuie să o înveți dintr-o situație mai grea, mai dificilă.
22. Învață să spui nu fără a da explicații! - deciziile tale nu au nevoie de  justificare față de cei din jur. La început va fi mai greu dacă nu ești obișnuit cu asta, dar practica ajută! Trebuie să uităm de dorința noastră ca toate lumea să ne iubească și să ne înțeleagă, de a face pe plac oamenilor, și, din frica de a pierde această falsă iubire, să nu avem curaj să spunem nu, sacrificându-ne echilibrul și pacea interioară.

Cu un exercițiu consecvent și cu parcurgerea acestor pași, cu timpul, vei deveni o persoană mai puternică, asa cum îți doreai!
Succes în această călătorie!

Autor : Szabó Aliz consilier școlar, psiholog


 

10.11.2020.