Szabo Aliz

Nu eşti un psiholog bun dacă tu însuţi nu eşti un subiect de studiat, dacă materialul tău psihic nu oferă zilnic o complexitate şi un inedit care să excite curiozitatea ta continuă.

în Pe culmile disperării (1934)

OPTIONAL EDUCATIE PENTRU CARIERA - KARRIER EPITES (VALASZTHATO TANTARGY)



CABINET DE ASISTENTA PSIHOPEDAGOGICA
PROFESOR CONSILIER SCOLAR( PSIHOLOG) - SZABO ALIZ
SCOALA GIMNAZIALA  NR.1. DIOSIG


Programa: Educatie pentru cariera .  Curs optional propus pentru clasa a VIII a, pe anul scolar 2014-2015 de catre Szabo Aliz –profesor consilier scolar

NR
CRT
COMPONENTA
·          
Autocunoaştere şi dezvoltare personală
·          
Comunicare şi abilităţi sociale
·          
Managementul informaţiilor şi învăţării
·          
Planificarea carierei

·          
Calitatea stilului de viaţă

Total / An













Programa: Educatie pentru cariera
Aria curriculară: Consiliere si Orienatre (optional)
Denumirea opţionalului: Educatie pentru cariera
Clasa:a-VIII-a
Durata: un an şcolar
Număr de ore pe săptămână. 1h/săptămână
CUPRINS:Argument;Competenţe generale;Competenţe specifice şi conţinuturi;Valori şi atitudini;Sugestii metodologice;Modalităţi de evaluare;Bibliografie                         


Argument

Cariera:
Educatia pentru cariera deriva din aria curriculara Consiliere si Orientare a Curriculum-ului National pentru invatamant preuniversitar, avand ca obiectiv principal inzestrarea elevilor cu abilitati si cunostinte necesare pentru realizarea unui management eficient al propriei cariere (traseu educational si profesional).
            Aceasta disciplina urmareste dezvoltarea de competente in domeniile autocunoasterii si dezvoltarii personale, a comunicarii si relationarii interpersonale, a managementului informatiei si al invatarii, a planificarii carierei, educatiei antreprenoriale si a managementului stiului de viata.
            Educatia pentru cariera se impune mai ales datorita conditiilor actuale ale pietei muncii, caracterizata prin flexibilitate si, de multe ori, imprevizibilitate, intr-o stare de schimbare continua.
            Locurile de munca sunt caracterizate tot mai mult printr-o sporire a dificultatilor sarcinilor, de a avea initiativa, a fi motivat si flexibil in exercitarea muncii.
            Un alt aspect important este ca in majoritatea profesiilor se accentueaza rolul abilitatilor de comunicare eficienta, de munca in echipa, de rezolvare a conflictelor.
            In acest sens, educarea pentru cariera semnifica educarea elevilor pentru independenta si flexibilitate, prin dobandirea unor cunostinte despre sine, a unor informatii ocupationale, prin exersarea abilitatilor de luare a deciziilor, planificare si rezolvare de probleme.
            Elevii sunt ghidati in dobandirea aestor competente prin activitati care solicita participarea lor activa, le dezvolta initiativa si abilitatile de comunicare.
            Se urmareste imbunatatirea capacitatii de autocunoastere, dezvoltarea abilitatilor de comunicare eficienta cu cei din jur, achizitionarea unor cunostinte care sa integreze informatiile despre sine cu cele despre ocupatii, toate acestea ajutandu-i pe elevi sa isi clarifice aspiratiile vocationale.
Termenul de carieră deci  trebuie înţeles în sensul său pozitiv, de traseu educativ, profesional, social, de complexă dezvoltare personală şi integrare socio-profesională reuşită a unui individ, proces derulat pe întreaga perioadă a vieţii.                                                                                                                                                                                                                                          
Intrucat o cariera  profesionala  presupune fenomene precum: tatonari si decizii ca si reorientari profesionale, reveniri in sistemul de formare profesionala, perfectionare, actualizarea cunostintelor etc.  iar societatea  moderna presupune invatare  permanenta, se impune, ca o necesitate, orientarea continua (lifelong guidance) direct asociata invatarii permanente (lifelong  learning).

Schimbam pasivitatea cu actiunea: 
  Viaţa obişnuită a şcolii nu oferă întotdeauna profesorului prilejul de a-l observa pe elev în situaţii caracteristice,de aceea este necesar să fie create situaţii experimentale care să pretindă elevului un comportament simplu sau complex prin care să dezvăluie lumea sa interioară,preocupările şi interesele,convingerile şi îndoielile,speranţele şi idealurile sale.                   
Introducerea opţionalului „Educatie pentru cariera „in clasa a - VIII – a , reprezintă
pentru elevi un mijloc de autocunoaştere şi de conştientizare a unor trăsături pozitive şi negative ale personalităţii lor,precum şi de optimizare a relaţiilor interpersonale la nivelul grupului din care fac parte.
Toate acestea îi ajută să îşi formeze o imagine de sine,să îşi cunoască defectele pentru a putea lupta împotriva lor,să îşi cunoască punctele tari,calităţile,pentru a le putea valorifica,să îşi cunoască mai bine colegii pentru a putea interacţiona  optim cu ei. 
S-a constatat că lucrând în echipă apar mai multe idei decât atunci când membrii grupului lucrează separat. Ideile emise de către cineva din grup pot schimba punctul de vedere al celorlalţi,ele putând fi prelucrate ,continuate şi îmbogăţite.
Cooperarea între elevi şi schimbul de păreri duc la dezvoltarea capacităţii de discuţie imaginară esenţială în rezolvarea problemelor. Diferenţele de opinii,contrazicerile pe planul ideilor facilitează progresul cunoaşterii,dezvoltă capacitatea de a raţiona,evidenţiind avantajul activităţii desfăşurate de un grup eterogen .
Pe de altă parte,activitatea în grup comportă întotdeauna şi aspecte emoţional afective,precum şi nuanţe de tensiune şi conflict. Activitatea în echipă se bazează pe ideea cooperării şi nu a competiţiei  între membrii echipei.
Colegii de echipă învaţă să intre în contact unii cu alţii,să comunice,să-şi acorde atenţie,îşi găsesc afinităţi şi trăiri asemănătoare care să îi aproprie. Cunoscându-se mai bine între ei,membrii grupului se vor înţelege mai bine unul cu celălalt şi vor dezvolta sentimente de prietenie care vor duce la creşterea coeziunii,unităţii grupului.
        Dacă reuşim să schimbăm pasivitatea cu acţiunea şi ignoranţa cu implicarea,putem să spunem că viitorul este asigurat şi se află pe mâini bune,iar timpul petrecut împreună a fost un real câştig.                                  

 In cadrul orientarii in cariera, exista doua directii principale: 
                                                                                                                 
 -  consilierea in cariera care vizeaza dezvoltarea abilitatilor unei persoane  pentru  rezolvarea unei probleme specifice legate de cariera (indecizie, anxietate legata de cariera, insatisfactie academica, plan de cariera) si este in esenta o interventie psihologica  
                                                                                            
 -   educatia pentru cariera care reprezinta o  interventie educationala de dezvoltare, in avans,  a deprinderilor si abilitatilor necesare tinerilor pentru dezvoltarea propriei cariere

Activitatile de orientare scolara si profesionala sunt desfasurate de catre psihologi, psihopedagogi si profesori abilitati in consilierea scolara, in sesiuni individuale si de grup, la orerele de consiliere ,la orele de dirigentie, sau in cursul activitatilor extracurriculare.

O alta posiblitate este un curs optional de Educatie pentru  cariera

Scop

Rolul unor acivitati specifice de educatie pentru cariera este acela de a  oferi elevilor repere în planificarea viitoarei cariere cât şi jaloane practice pentru păstrarea unei stări de sănătate mentală, emoţională şi fizică si spirituala de nivel înalt.

Grup tinta: cl. VIII-a

 Competenţe generale:   

                 1. Explorarea resurselor personale care influentează planificarea carierei                                                                                                             
                 2. Integrarea abilităţilor de interrelaţionare, în vederea dezvoltării  personale şi profesionale                                                                  
                 3. Utilizarea adecvată a informaţiilor, în propria activitate, pentru obţinerea succesului                                                                                                                                                                                 
                 4. Elaborarea proiectului de dezvoltare personală şi profesională                       
                 5. Exersarea abilităţilor de management al unui stil de viaţă de calitate 

Valori şi atitudini:

                  1. Respect şi încredere în sine şi în ceilalţi     
                  2. Recunoaşterea unicităţii fiecărei persoane
                  3. Receptivitate la emoţiile celorlalţi                                                     
                  4. Valorizarea relaţiilor interpersonale
                  5. Valorificarea critică şi selectivă a informaţiilor
                  6. Adaptarea şi deschiderea la noi tipuri de învăţare
                  7. Motivaţie şi flexibilitate în elaborarea propriului traseu educaţional şi profesional
                  8. Responsabilitate şi disponibilitate pentru decizii şi acţiuni privind cariera
                  9. Interes pentru învăţare permanentă într-o lume în schimbare şi în societatea cunoaşterii     
                10. Orientare spre o viaţă de calitate, în prezent şi în viitor

Valori  si atitudini generale cultivate de Educatia pentru cariera:

Constientizarea relatiei existente intre deprinderile si cunostintele dobandite in scoala si in activitatile extracurriculare si succesul profesional
Cresterea performantelor scolare ale elevilor la materiile legate de scopurile de cariera
Valorificarea optima si creativa a propriului potential
Dezvoltarea unor capacitati de relationare interpersonala optima si a unor deprinderi relevante pentru cariera
Dobandirea unor deprinderi de planificare a invatarii
Dobandirea unor cunostinte specifice despre ocupatii si a unei atitudini de explorare a oportunitatilor
Echilibru psihoafectiv.
Gandire  critica
Asumarea propriului rol in lume
Cresterea ratei de integrare profesionala a tinerilor

DIRECTIILE PRINCIPALE PE CARE SE FOCALIZEAZA DISCIPLINA OPTIONALA „Educatie pentru cariera”

            Directiile principale pe care se focalizeaza parcurgerea, impreuna cu elevii, a acestei discipline pot fi rezumate in urmatoarele obiective cadru:
I. Autocunoastere si dezvoltare personala:
Formarea de abilitati de autoevaluare realista a propriilor caracteristici si de autoreglare emotionala si comportamentala in situatii diverse legate de viata si de cariera.
II. Comunicare si relationare interpersonala:
Dezvoltarea capacitatii de ascultare activa si exprimare asertiva in vederea cresterii eficientei comunicarii in cadrul relatiilor interumane.
III. Managementul informatiei si al invatarii:
Formarea de abilitati de informare necesare in optimizarea performantei in invatare, a procesului de luare a deciziilor si rezolvarea de probleme.
IV. Planificarea carierei
Dobandirea de cunostinte si abilitati necesare pentru realizarea unor planuri de cariera realiste si adaptarea la cerintele pieti muncii.
V. Managementul stilului de viata
Formarea de abilitati de management al stilului de viata pentru cresterea calitatii vietii fizice, psihice, sociale si ocupationale.

MIJLOACE DE REALIZARE A OBIECTIVELOR DISCIPLINEI OPTIONALE „Educatie pentru cariera”

            Metodele folosite in cadrul acestei discipline optionale se bazeaza pe participarea activa a elevilor, pe implicarea acestora in carul lectiei, incurajarea initiativei, a comunicarii intre elevi si a muncii in echipa. Continutul informativ prezentat elevilor de catre profesor este cantitativ mai mic decat cel provenit de la elevi, sarcina profesorului fiind aceea de a incuraja comunicarea eficienta si de a extrage, impreuna cu elevii, concluzii relevante pentru tema lectiei.
            In principal, metodele si tehnicile avute in vedere sunt:
    discutii de grup si dezbateri;
    metode interactive de grup – problematizare, brainstorming;
    completarea unor fise de lucru si a unor chestionare;
    jocuri de rol;
    realizarea de postere, dictionare, afise;
    portofoliul;
    autoevaluarea;
    studiul de caz;
    elaborarea de proiecte personale si de grup;
    interviuri;
    exersarea modalitatilor de marketing personal  – CV, scrisoare de intentie, scrisoare de multumire, carti de vizita;
    imageria mentala.

Modalitati de evaluare:     Activităţile practice; Autoevaluare; Proba orală,Proba scrisa,
Fişe de lucru; Portofoliu ,Exprimarea ideilor şi a opiniilor personale prin:postere,desene,colaje;

OBIECTIVELE DE REFERINTA ALE DISCIPLINEI  OPTIONALE „Educatie pentru cariera”

La sfirsitul parcurgerii continutului disciplinei optionale „Educatie pentru cariera”, elevii vor fi apti:
1.1. sa-si dezvolte si sa-si interiorizeze deprinderile de cunoastere si de autocunoastere a caracteristicilor si abil;
1.2. sa-si identifice punctelor tari si slabe ale propriei persoane in raport cu o situatie problematica;
1.3. sa constientizeze aspectele definitorii ale propriei identitati;
1.4. sa-si dezvolte stima de sine prin reactualizarea succeselor personale;
1.5. sa-si identifice caracteristicile personale pozitive;
1.6. sa-si identifice si sa-si exprime propriile emotii;
2.1. sa identifice comportamentele specifice ascultarii eficiente in procesul de comunicare ;
2.2. sa exerseze deprinderile necesare unei ascultari eficiente;
2.3. sa-si dezvolte abilitatile de ascultare in cadrul comunicarii interpersonale;
2.4. sa identifice comportamentele specifice unei ascultari eficiente / deficitare si consecintele acestora asupra comunicarii;
2.5. sa identifice modalitatile eficiente de comunicare in situatii conflictuale;
3.1. sa identifice si sa utilizeze mai multe surse de informare pe o tema data;
3.2. sa-si dezvolte creativitatea;
3.3. sa constientizeze modul in care isi utilizeaza timpul;
3.4. sa deprinda modalitatea de construire a unui program;
3.5. sa-si dezvolte abilitatile de citire eficienta;
3.6. sa constientizeze factorii care motiveaza studiul;
4.1. sa-si identifice realizarile personale care au condus la dezvoltarea unor abilitati si la formarea unor deprinderi;
4.2. sa-si dezvolte abilitati de a-si identifica si evalua scopurile personale;
4.3. sa poata ilustra, printr-un portofoliu, interesele si dezvoltarea sa;
4.4. sa-si dezvolte abilitati de formulare a obiectivelor pe termen scurt si pe termen lung;
4.5. sa analizeze modul in care interesele influenteaza alegerea activitatiilor;
4.6. sa se familiarizeze cu diverse profesii;
4.7. sa se familiarizeze, teoretic, cu experienta muncii;
5.1. sa inteleaga complexitatea starii de sanatate;
5.2. sa constientizeze sarcinile, rolurile si responsabilitatile pe care le au copiii la diferite varste;
5.3. sa identifice sarcinile si responsabilitatile care pot fi distribuite intr-o familie;
5.4. sa realizeze planuri de implementare a unor actiuni de voluntariat;
5.5. sa constientizeze principalele surse de violenta in randul tinerilor;
5.6. sa identifice si sa reduca prejudecatile si stereotipurile legate de persoanele cu dizabilitati.

CONTINUTUL DISCIPLINEI OPTIONALE „Educatie pentru cariera”

            Avand in vedere finalitatile acestei discipline optionale, continutul acesteia cuprinde, in principal, urmatoarel teme:
  1. Autocunoastere si dezvoltare personala
  1. Comunicare si relationare interpersonala
  1. Managementul informatiilor si al invatarii
  1. Planificarea carierei
  1. Stil de viata
            Aceste teme, cu subteme specifice, mentionate in cadrul planificarii, vin in sprijinul dezvoltarii la elevi a deprinderilor de viata si a realizarii unui management propriu al traseului educational si profesional.


PLANIFICARE ANUALA PENTRU DISCIPLINA OPTIONALA( 2014-2015)
 „Educatie pentru Cariera”

CLASA A VIII – a

Nr. crt.
UNITATI DE INVATARE
OBIECTIVE DE REFERINTA
CONTINUTURI
NR. ORE
DATA
OBSERVATII
1
2
3
4
5
6
7
I
Autocunoastere si dezvoltare personala
1.1.
Introducere – autocunoastere.
Initialele calitatilor.
1
S1

1.2.
Puncte tari – puncte slabe
1
S 2

1.3.
Cine sunt eu
1
S 3

1.3.
Tricoul personalizat
1
S 4

1.4.
Linia vietii
1
S 5

1.5.
Eu si oglinda mea
1
S 6

1.6.
Identifica emotia
1
S 7

II
Comunicare si relationare interpersonala
2.1.
Cum pot arata ca ascult pe cineva
1
S 8

2.2.
Asculta ceea ce spun
1
S 9

2.3.

Triunghiul comunicarii
1
S 10



2.4.
Reporteri pentru o zi
1
S 11

2.5.
Tu vrei asta, eu vreau asta
1
S 12

2.5.
Conflicte ca in povesti
1
S 13

2.5.
Semaforul conflictelor
1
S 14








III
Managementul informatiilor si al invatarii
3.1.
Coltul de documentare
1
S 15

3.2.
Sa continuam povestea
1
S 16

3.2.
Solutii creative
1
S 17

3.3.
Cum imi utilizez timpul
1
S18

3.4.
Programul meu saptamanal
1
S19



3.5.
Inteleg ce citesc
1
S 20

3.6.
De ce invat
1
S 21











IV
Planificarea carierei
4.1.
Portofoliul realizarilor personale
1
S 22

4.2.
Scopurile mele
1
S 23

4.3.
O reclama pentru mine
1
S 24

4.4.
Ce fac azi, ce fac maine
1
S 25

V
Managementul stilului de viata
4.5.
Alegerile mele, interesele mele
1
S 26

4.6.
4.7.
5.1.
5.2.
5.3.
5.4.
5.5.
5.6.
Dictionarul ocupatiilor
Vreau sa stiu mai multe despre ocupatii
Ce este sanatatea
Responsabilitatiile copiilor
Responsabilitati in familie
Sa planificam o actiune de voluntariat
Cauzele violentei
Tabara fara prejudecati
1
1
1
1
1
1
1
1
S 27
S 28
S 29
S 30
S 31
S 32
S 33
S 34

VI
Evaluare

Integrarea cunostintelor despre sine, traseu educational si profesional.
1
S 35




BIBLIOGRAFIE:

  1. Adriana Baban (coordonator) – Consiliere educationala _ Ghid metodologic pentru orele de dirigentie si consiliere
  2. „Curriculum National pentru invatamantul obligatoriu. Cadru de referinta”. M.E.C., C.N.C., Bucuresti, Editura Corint, 1998.
  3. Pas cu pas catre cariera ta – Ghid de consiliere si orientare, Centrul OCUP pentru Informare, Orientare si Formare Profesionala Bucuresti, 2004
  4. Gabriela  Lemeni  si Mircea Miclea (coordonatori) Consiliere si orientare in cariera, ghid metodologic  teoretic  si  de activitati <COGNITROM> Cluj
  5. Raoul  Van ESBROECK , Career and environmental exploration, Vrije Universiteit Brussel, Belgia
  6. Six Seconds (www.6seconds.org) – Mecanisme de a integra coeficientul de inteligenta emotionala in scoala
  7. Bill Faust, Michael Faust _ CV-ul perfect, Editura Polirom, 2007
  8. Mihai Jigau, Consilierea carierei, Ed. Sigma, 2001
  9. Raoul Van ESBROECK, Vrrije Universiteit Brussel, Belgia: Career and environmental exploration- de pe www.ise.ro
  10. http://www.gircproject.org/rumeno/index_ro.htm
  11. Ghidul educatiei 2004, oferta educationala, Centrul OCUP pentru Informnare, Orientare si Formare Profesionala, Bucuresti
  12. Elena Salomia si altii, GHIDUL CARIEREI MELE, lucrare apăruta în cadrul Programului „Vreau o carieră!” al Centrului Educaţia 2000+ (Bucureşti
  13. www.didactic.ro
  14. Liana Stanescu (coordinator): Strategii organizatorice de educatie a copiilor capabili de performante superioare: scolare si extrascolare, Institutulde Stiinte ale Educatiei, Bucuresti, 1999
  15.  www.careerexperts.ro
  16. http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/vernav/Europasss+Documents/Europass+CV/navigate.action
  17. WWW.MONSTERTRAK.COM
  18. http://www.advancededucation.gov.ab.ca/careers/
  19. http://nwc.nwc.edu/index.php?id=252
  20. www.euridyce.org
  21. www.deaf.com
  22. http://www.assessment.com/TakeMAPP/StartMAPP.asp
  23. http://careerplanning.about.com/od/careertests/Free_Self_Assessment_Tools_Online.htm
  24. Job Outlook ’99, National Association of Colleges and Employers (NACE)
  25. www._e-scoala-ro-joburi, locuri de munca part-time si full time_htm                                                                                                                                              
  26. www.jobsite.ro
  27. www.anofm.ro
  28. www.jobbank.ro



Chestionar referitor la stilurile de învăţare 


Propunator activitate  : Szabo Aliz psiholog
Clasa a VII a sau a VIII a 
Ora : Consiliere   psihopedagogica  sau  Educatie pentru cariera

Nume: ...................................................................




  • Acest chestionar te va ajuta să găseşti modul în care poţi învăţa cel mai bine.
  •   Nu există răspunsuri corecte sau greşite.


  •    Pentru completarea chestionarului ai la dispoziţie atât timp cât ai nevoie.


  •    În mod normal, completarea chestionarului durează între 20 şi 30 minute, dar nu este NICI O PROBLEMĂ dacă durează mai mult.


  •    Răspunde la întrebări prin DA sau NU.


  •    Încercuieşte doar un singur răspuns la fiecare întrebare.


  •    Pentru a obţine cele mai bune rezultate, sinceritatea este foarte importantă pentru completarea acetui chestioanar.


  •    Completează chestionarul pe cont propriu. 








1.
Când descrii o vacanţă/o petrecere unui prieten, vorbeşti în detaliu despre muzica, sunetele şi zgomotele pe care le-ai ascultat acolo?
DA
NU
2.
Te foloseşti de gestica mâinii când scrii?
DA
NU
3.
În locul ziarelor, preferi radioul sau televizorul pentru a te ţine la curent cu ultimele noutăţi sau ştiri sportive?
DA
NU
4.
La utilizarea unui calculator consideri că imaginile vizuale sunt utile, de exemplu: icoanele, imaginile din bara de meniuri, sublinierile colorate etc?
DA
NU
5.
Când notezi anumite informaţii preferi să nu iei notiţe, ci să desenezi diagrame, imagini reprezentative?
DA
NU
6.
Când joci ,,X şi O” sau dame poţi să-ţi imaginezi semnele de ,,X” sau ,,O” în diferite poziţii?
DA
NU
7.
Îţi place să desfaci în elemente componente anumite obiecte şi să repari diferite lucruri (ex. bicicleta)?
DA
NU
8.
Când încerci să-ţi aminteşti ortografia unui cuvânt ai tendinţa de a scrie cuvântul respectiv de câteva ori pe o bucată de hârtie până găseşti o ortografie care arată corect?
DA
NU
9.
Când înveţi ceva nou, îţi plac instrucţiunile citite cu voce tare, discuţiile sau/şi cursurile orale?
DA
NU
10.
Îţi place să asamblezi diferite lucruri?
DA
NU
11.
La utilizarea calculatorului consideri că este util ca sunetele emise să avertizeze utilizatorul asupra unei greşeli făcute sau asupra terminării unui moment de lucru?
DA
NU
12.
Când recapitulezi/studiezi sau înveţi ceva nou, îţi place să utilizezi diagrame şi/sau imagini?
DA
NU
13.
Ai rapiditate şi eficienţă la copierea pe hârtie a unor informaţii?
DA
NU
14.
Dacă ţi se spune ceva, îţi aminteşti ce ţi s-a spus, fără repetarea acelei informaţii?
DA
NU
15.
Îţi place să efectuezi activităţi fizice în timpul liber (ex. sport, grădinărit, plimbări etc.)?
DA
NU
16.
Îţi place să asculţi muzică în timpul liber?
DA
NU
17.
Când vizitezi o galerie sau o expoziţie, sau când te uiţi la vitrinele magazinelor, îţi place să priveşti singur, în linişte?
DA
NU
18.
Găseşti că este mai uşor să îţi aminteşti numele oamenilor decât feţele lor?
DA
NU
19.
Când ortografiezi un cuvânt, scrii cuvântul pe hârtie înainte?
DA
NU
20.
Îţi place să te mişti în voie când lucrezi?
DA
NU
21.
Înveţi să ortografiezi un cuvânt prin pronunţarea acestuia?
DA
NU
22.
Când descrii o vacanţă/o petrecere unui prieten, vorbeşti despre cum arătau oamenii, despre hainele lor şi despre culorile acestora?
DA
NU
23.
Când începi o sarcină nouă, îţi place să începi imediat şi să rezolvi ceva atunci, pe loc?
DA
NU
24.
Înveţi mai bine dacă asişti la demonstrarea practică a unei abilităţi?
DA
NU
25.
Găseşti mai uşor să îţi aminteşti feţele oamenilor decât numele lor?
DA
NU
26.
Pronunţarea cu voce tare a unor lucruri te ajută să înveţi mai bine?
DA
NU
27.
Îţi place să demonstrezi şi să araţi altora diverse lucruri?
DA
NU
28.
Îţi plac discuţiile şi îţi place să asculţi opiniile celorlalţi?
DA
NU
29.
La îndeplinirea unei sarcini urmaţi anumite diagrame?
DA
NU
30.
Îţi place să joci diverse roluri?
DA
NU
31.
Preferi să mergi ,,pe teren” şi să afli singur informaţii, decât să îţi petreci timpul singur într-o bibliotecă?
DA
NU
32.
Când vizitezi o galerie sau o expoziţie, sau când te uiţi la vitrinele magazinelor, îţi place să vorbeşti despre articolele expuse şi să asculţi comentariile celorlaţi?
DA
NU
33.
Urmăreşti uşor un drum pe hartă?
DA
NU
34.
Crezi că unul din cele mai bune moduri de apreciere a unui exponat sau a unei sculpturi este să o atingi?
DA
NU
35.
Când citeşti o poveste sau un articol dintr-o revistă, îţi imaginezi scenele descrise în text?
DA
NU
36.
Când îndeplineşti diferite sarcini, ai tendinţa de a fredona în surdină un cântec sau de a vorbi cu tine însuţi?
DA
NU
37.
Te uiţi la imaginile dintr-o revistă înainte de a decide ce să îmbraci?
DA
NU
38.
Când planifici o călătorie nouă, îţi place să te sfătuieşti cu cineva în legătură cu locul destinaţiei?
DA
NU
39.
Ţi-a fost întotdeauna dificil să stai liniştit mult timp şi preferi să stai liniştit puţin timp, şi preferi să fii activ aproape tot timpul?
DA
NU



Interpretarea chestionarului



După completarea chestionarului, află care este stilul tău de învăţare. Încercuieşte numai numărul întrebăriilor la care ai răspuns cu DA.
Vizual/A vedea
Auditiv/
Ascultare
Practic
4
6
8
12
13
17
22
24
25
29
33
35
37
1
3
9
11
14
16
18
21
26
28
32
36
38
2
5
7
10
15
19
20
23
27
30
31
34
39
Total întrebări încercuite:
.............
Total întrebări încercuite:
.............
Total întrebări încercuite:
............




  • Acum marchează pe graficul de mai jos numărul total de întrebări încercuite pentru fiecare stil de învăţare.
  •   Cea mai înaltă curbă din grafic arată stilul tău de învăţare preferat.
  •   Dacă curba are o evoluţie aproximativ egală înseamnă că îţi place să utilizezi toate stilurile de învăţare.  


CONSECINŢELE CONSUMULUI DE ALCOOL ŞI TUTUN




         
BOLI DATORATE CONSUMULUI DE ALCOOL
BOLI DATORATE COSUMULUI DE TUTUTN
  • Boli ale stomacului, boli de inimă, pierderi de memorie
  • Ciroză sau cancer de ficat
  • Tulburari de vedere
  • Leziuni cardiace
  • Gastrită cronică
  • Tulburări de absorbţie intestinală
  • Creşterea tensiunii arteriale
  • Boli de inimă (infarct miocardic şi anghină pectorală)
  • Circulaţie sangvină deficitară
  • Boli respiratorii (iritări ale aparatului respirator, tuse cronică, bronşite)
  • Diferite tipuri de cancer (de gură, de laringe, esofag, duoden şi mai ales de plămâni)
  • În cazul femeilor însărcinate: copii cu greutate scăzută, creşterea ritmului cardiac, creşterea probabilităţii de a apărea malformaţii, un număr sporit de avorturi, risc mărit de moarte la naştere

                                



TUTUNUL

Acţiune: stimulant

Cale de administrare: orala

Dependenţă fizică: da

Dependenţă psihică: da

Toleranţă: da

Sindrom de abstinenţă: da

Riscuri datorate consumului:

§  Boli de inimă (infarct miocardic şi anghină pectorală)
§  Circulaţie sangvină deficitară
§  Boli respiratorii (iritări ale aparatului respirator, tuse cronică, bronşite)
§  Diferite tipuri de cancer (de gură, de laringe, esofag, duoden şi mai ales de plămâni)
§  În cazul femeilor însărcinate: copii cu greutate scăzută, creşterea ritmului cardiac, crweşterea probabilităţii de a apărea malformaţii, un număr sporit de avorturi, risc mărit de moarte la naştere
§  Efectele cresc progresiv în funcţie de consum










 

ALCOOLUL

Acţiune: deprimant al sistemului nervos central

Cale de administrare: orală

Dependenţă fizică: da

Dependenţă psihică: da

Toleranţă: da

Sindrom de abstinenţă: da.

Riscuri datorate consumului:
§  Miros neplăcut al respiraţiei, faţa şi corpul suferă modificări uşor de observat de către cei din jur
§  La volan nu se evaluează riscul şi nu se apreciează bine viteza şi distanţele
§  În relaţiile sexuale există riscul de a contracta boli sau o sarcină nedorită datorită diminuării simţului responsabilităţii
§  Pot avea loc conduite agresive în cadrul familiei sau în locuri publice
§  Scade randamentul la învăţătură sau la locul de muncă
§  Poate duce la ciroză sau cancer de ficat
§  Determină scăderea apetitului, grave devitaminizări, boli ale stomacului, boli de inimă, pierderi de memorie
§  Consumul de alcool împreună cu alte droguri poate duce la moarte
§  Apar tulburări de vedere
§  Leziuni cardiace ( insuficienţă miocardică)
§  Gastrită cronica
§  Tulburări de absorbţie intestinală
§  Creşterea tensiunii arteriale

Semne ale bolii (alcoolism):
§  Folosirea alcoolului pentru a scăpa de probleme
§  Probleme cu învăţătura şi cu disciplina provocate de consumul de alcool
§  Incapacitate de a avea controlm asupra băuturii (frecvent promisiunea de a nu mai consuma alcool este nerespectată)
§  Îngrijorarea părinţilor, prietenilor faţă de modul în care te comporti, ca urmare a consumului de alcool
§  Pierderi de memorie – incapacitatea de a-ţi aminti ce s-a întâmplat cu tine sub influenţa alcoolului
§  Rezistenţa la băutură – bei şi nu te îmbeţi, în timp ce prietenii tăi sunt deja “sub masă”







SUPER: MUNKAÉRTÉK - KÉRDOÍV

Az alábbiakban munkával kapcsolatos állításokat olvashat. Arra kérjük,
mindegyik állítás mellett jelölje meg, hogy saját személye szempontjából
mennyire érzi fontosnak az adott állítás tartalmát. Itt tehát nincs jó vagy rossz
válasz, egyedül helyes válasz az, amelyet sajátjának tart.

A következo válaszlehetoségek közül választhat:
- Ha az adott állítást egyáltalán nem érzi fontosnak, akkor az utána következo négyzetbe
írjon 1-es számjegyet.
- Ha az állítást kicsit fontosnak érzi, akkor a négyzetbe írjon 2-es számjegyet.
- Ha az állítást eléggé fontosnak érzi, akkor a négyzetbe írjon 3-es számjegyet.
- Ha az állítást fontosnak érzi, akkor a négyzetbe írjon 4-es számjegyet.
- Ha az állítást nagyon fontosnak érzi, akkor a négyzetbe írjon 5-es számjegyet.

OLYAN MUNKÁT SZERETNÉK, AHOL AZ EMBER…

1. szüntelenül új megoldatlan problémába ütközik

2. másokon segíthet

3. sok pénzt kereshet

4. változatos munkát végezhet

5. szabadon dönthet a saját területén

6. tekintélyt szerezhet a munkájával

7. akár muvész is lehet

8. –t munkatársai befogadják

9. biztos lehet abban, hogy feladatot kap

10. megvalósítja önmagát

11. tisztelheti a fonökét

12. szép környezetben dolgozhat

13. nem beszélhet mellé, mert csak jó vagy rossz
megoldások léteznek

14. másokat irányíthat

15. új elképzeléseket alakíthat ki

16. valami újat alkothat

17. objektívan lemérheti munkája eredményét

18. vezetoje mindig helyesen dönt

19. mindig megfelelo munkával rendelkezik

20. szebbé teheti a világot

21. önálló döntéseket hozhat

22. gondtalan életet biztosíthat magának

23. új gondolatokkal találkozhat

24. vezetoi képességeire szükség lehet

25. kényelmes körülmények között dolgozhat

26. személyes életstílusa érvényesülhet

27. munkatársai egyben barátai is

28. biztos lehet abban, hogy munkájáért a többiek megbecsülik

29. nem csinálja minduntalan ugyanazt

30. jót tehet mások érdekében

31. más emberek javát szolgálhatja

32. sokféle dolgot csinálhat

33. –re mások felnéznek

34. jól kijön a munkatársaival

35. olyan életet élhet, amit a legjobban szeret

36. nyugodtan dolgozhat (csend, tisztaság, stb.)

37. mások munkáját is irányíthatja

38. szellemileg izgalmas munkát végezhet

39. magas nyugdíjra számíthat

40. munkájába másnak nincs beleszólása

41. szépet teremhet

42. biztos lehet abban, hogy megfelelo munkát kap,
ha az adott munka valamilyen okból megszunik

43. vezetoje megérto

44. szüntelenül fejlesztheti, tökéletesítheti önmagát

45. új ötleteire mindig szükség van

ÉRTÉKELOLAP
Szellemi ösztönzés
Altruizmus
Társas kapcsolatok
1: 1 2 3 4 5
2: 1 2 3 4 5
8: 1 2 3 4 5
23: 1 2 3 4 5
30: 1 2 3 4 5
27: 1 2 3 4 5
38: 1 2 3 4 5
31: 1 2 3 4 5
34: 1 2 3 4 5
Összesen:
Összesen:
Összesen:
Anyagiak
Önérvényesítés
Munkával kapcsolatos biztonság
9: 1 2 3 4 5
3: 1 2 3 4 5
10: 1 2 3 4 5
19: 1 2 3 4 5
22: 1 2 3 4 5
26: 1 2 3 4 5
42: 1 2 3 4 5
39: 1 2 3 4 5
35: 1 2 3 4 5
Összesen:
Összesen:
Összesen:
Változatosság
Hierarchia
Függetlenség
4: 1 2 3 4 5
11: 1 2 3 4 5
5: 1 2 3 4 5
29: 1 2 3 4 5
18: 1 2 3 4 5
21: 1 2 3 4 5
32: 1 2 3 4 5
43: 1 2 3 4 5
40: 1 2 3 4 5
Összesen:
Összesen:
Összesen:
Fizikai környezet
Presztízs
Munkateljesítmény
12: 1 2 3 4 5
6: 1 2 3 4 5
13: 1 2 3 4 5
25: 1 2 3 4 5
28: 1 2 3 4 5
17: 1 2 3 4 5
36: 1 2 3 4 5
33: 1 2 3 4 5
44: 1 2 3 4 5
Összesen:
Összesen:
Összesen:
Esztétikum
Irányítás
Kreativitás
7: 1 2 3 4 5
14: 1 2 3 4 5
15: 1 2 3 4 5
20: 1 2 3 4 5
24: 1 2 3 4 5
16: 1 2 3 4 5
41: 1 2 3 4 5
37: 1 2 3 4 5
45: 1 2 3 4 5
Összesen:
Összesen:
Összesen:

113 megjegyzés:

  1. eleg hasznos sokat megtudtunk az orak alatt

    VálaszTörlés
  2. Az egészséges életmód óra előnyös.

    VálaszTörlés
  3. :) Koszonom szepen a megjegyzeseket!
    Azt hiszem a gond ott volt eddig hogy kell legyen g mail fiokotok ahoz hogy megjegyzest tudjatok irni!

    VálaszTörlés
  4. jok es erdekesek ezek az orak !

    VálaszTörlés
  5. Nem is gondoltam volna hogy Télen egy feles nem melegit fel! Hasznosak az órák! :)

    VálaszTörlés
  6. Nem hittem volna hogy egy jó italozás ennyi mindent tesz a szervezettel.

    VálaszTörlés
  7. Nem is tudtam hogy 6 féle egészség van.

    VálaszTörlés
  8. stilul meu de invatare este vizual si practic

    VálaszTörlés
  9. modul meu de invatare :auditiv,practic.vizual

    VálaszTörlés
  10. modul meu de invatare este cel auditiv

    VálaszTörlés
  11. stilul meu este vizual

    VálaszTörlés
  12. Stilul meu de invatare este auditiv (Ionut Stiube clasa a-VIII-a A) ma asteptam la asta.

    VálaszTörlés
  13. Primul meu stil de invatare este vizual si al doilea auditiv. Salomia Antonia, clasa a VIII-a A .

    VálaszTörlés
  14. La stilul de invatare primul mi-a iesit miscare si al doilea auditiv.Tirluta Florentina din cls. a VIII-a A

    VálaszTörlés
  15. Primul Vizual al doilea Impulsiv si Inchis
    Ciuciu George 8-A

    VálaszTörlés
  16. PRIMUL MEU STIL DE INVATARE ESTE VIZUAL SI AL DOILEA AUDITIV,BLAJ BIANCA CLS. a-VIII-a A

    VálaszTörlés
  17. Nekem. Nagyon tetszennneek ezek az orak nagyon hasznosak szerinteeem

    VálaszTörlés
  18. ivan daniel din clasa 8 A mod de invatare impulsiv,miscare

    VálaszTörlés
  19. Goldea Adrian Clasa a 8 A
    Stil de invatare :IMPULSIV

    VálaszTörlés
  20. Iojiban Matei din clasa a 8 a A. Mod de invatare : Impulsiv

    VálaszTörlés
  21. Ciprian Toderas clasa a8A MODUL DE invatare:miscare,mecanic

    VálaszTörlés
  22. Barna Laurentiu clasa 8 A mod de invatare auditiv,miscare

    VálaszTörlés
  23. Alina Seres clasa 8 A
    Stil de invatare: miscare, vizual

    VálaszTörlés
  24. Tirluta Oana clasa a8a A
    Stilul de invatare: miscare si vizual.

    VálaszTörlés
  25. Cotutiu Larisa clasa a8aA
    Stilul de invatare:miscare si auditiv

    VálaszTörlés
  26. Monenciu Andreea clasa a 8a A
    Stilul de invatare:miscare si auditiv

    VálaszTörlés
  27. Dovin Jozsef 8.c Az en tanulasi stilusom mozgasos.

    VálaszTörlés
  28. Nagy Tamas az en tanulasi modszerem mosgasos

    VálaszTörlés
  29. Simon Daniel 8c az en tanulasi stilusom a mozgasos

    VálaszTörlés
  30. Lakatos Brigitta8c az en tanulasi stilusom a mozgas

    VálaszTörlés
  31. Daroczi Peter 8c az en tanulasi stilusom vizualis.

    VálaszTörlés
  32. Boros Brigitta 8c az en tanulasi stilusom vizualis

    VálaszTörlés
  33. bozsanyi bobi 8c az en tanulasi stilusom mozgasos

    VálaszTörlés
  34. Toth Raymond 8c az en tanulasi stilusom a mozgasos

    VálaszTörlés
  35. Naaghi Patrick Mark 8c nagyon tetszett az a foglalkozas amikor csapatmunkaban kellett megoldani egy problemat(hazszam)

    VálaszTörlés
  36. iudean ingrid VIII. C. az en tanulasi stilusom a mozgasos

    VálaszTörlés
  37. Balla Beata VIII C ay en tanulasi stilusom a vizualis

    VálaszTörlés
  38. Sajtos TundeVIII C - bol. Az en tanulasi stilusom a mozgasos. es nagyon tetszenek az orak.

    VálaszTörlés
  39. Neaga Marcela dansator examen de bacalaureat

    VálaszTörlés
  40. romocea rebeca cls 8d tehnolog chimist

    VálaszTörlés
  41. Keri Andrea 8.B.Érdeklődési irányok kiértékelése:Kezdeményezéshez kötődő érdeklődés,Végrehajtáshoz kötődő érdeklődés ,Gondolatok iránti érdeklődés

    VálaszTörlés
  42. sabo attila cristian 8b erdeklodes iranyu kerdoivnel a kovetkezo eredmenyeket ertem el Kezdeményezéshez kötődő érdeklődés ,Emberek iránti érdeklődés,Tárgyak iránti érdeklődés

    VálaszTörlés
  43. Hosu Szilard VIII.B : Erdeklodesi iranyok kerdoivnek eredmenye: Kezdeményezéshez kötődő érdeklődés, Tárgyak iránti érdeklődés, Végrehajtáshoz kötődő érdeklődés

    VálaszTörlés
  44. Boszormenyi Krisztina 8 B . Érdeklődési irányok kiértékelésenek eredmenye :Emberek iránti érdeklődés,Kezdeményezéshez kötődő érdeklődés.. Végrehajtáshoz kötődő érdeklődés

    VálaszTörlés
  45. Sandor Hajnalka VIII. B az en erdeklodesei iranyaim a kerdoiveknel :
    Kezdeményezéshez kötődő érdeklődés
    Emberek iránti érdeklődés
    Alkotás iránti érdeklődés

    VálaszTörlés
  46. Kezdeményezéshez kötődő érdeklődés
    Emberek iránti érdeklődés
    Tárgyak iránti érdeklődés Boros Sany-Gabriel

    VálaszTörlés
  47. Nagy Krisztina 8B. Érdeklődési irányok kiértékelésenek eredmenye : Kezdeményezéshez kötődő érdeklődés
    emberek iranti erdeklodes ...alkotas iranti erdeklodes

    VálaszTörlés
  48. Balog Imi 8b ...Érdeklődési irányok kiértékelésenek eredmenye : Kezdeményezéshez kötődő érdeklődés emberek iranti erdeklodes Tárgyak iránti érdeklődés :)

    VálaszTörlés
  49. rezmuves renata 8 B az erdeklodes iranyok kerdoiveknelKezdeményezéshez kötődő érdeklődés.Emberek iránti érdeklődés .Végrehajtáshoz kötődő érdeklődés

    VálaszTörlés
  50. Emberek iránti érdeklődés
    Alkotás iránti érdeklődés
    Gondolatok iránti érdeklődés
    Szilagyi Marioara-Magdalena
    VIII-b

    VálaszTörlés
  51. budai monika 8 b erdeklodes eiranti kerdoiv eredmenyei: kotodes kezdezmenyezeshez kotodo erdeklodes, targyak iranti erdeklodes emberek iranti erdeklodes .

    VálaszTörlés
  52. eniko 8b erdeklodesi kerdoiv ; kezdemenyhez kotodo erdeklodes, emberek es vegre hajtas

    VálaszTörlés
  53. Boszormenyi Krisztina :) VIII.B Képességek, készségek kerdoiv :) eredmeny Függetlenség/önállóság , Kreativitás :)

    VálaszTörlés
  54. Hosu Szilard VIII.B: Kepessegek es kezsegek kerdoiv kiertekelese: Empatia(legjobb) , Szervezo (legrosszabb)

    VálaszTörlés
  55. Sandor Hajnalka VIII. B Kepessegek, keszsegek kerdoiv eredmenye: kezugyesseg es kreativitas

    VálaszTörlés
  56. Keri Andrea 8B.Képességek készségek kérdőív kiértékelése eredmenyei: a legjobb eredmeny,,Függetlenség/önállóság "....az utolso eredmenyem:,,
    Stressztolerancia"

    VálaszTörlés
  57. Sabo Attila Cristian kepesseg ,kezsegek kerdoivben ezeket az eredmenyeket ertem el :problemamegoldo kepeseg,matematikikepeseg

    VálaszTörlés
  58. Fazekas matyas VIII B keszsegek es kepessegek kerdoiv eredmeny:stressztolerancia es alkalmazkodo kepesseg

    VálaszTörlés
  59. Balog Imi 8B Képességek készségek kérdőív kiértékelése :
    Együttműködő képesség ....Problémamegoldó képesség

    VálaszTörlés
  60. INTJ - Introvertit, intuitiv, reflexiv, judecativ om de stiinta test tip de personalitate am obtinut aceste rezultate cristi 8D

    VálaszTörlés
  61. I S T J -
    introvetiv senzational reflexiv judecativ Agent imobiliar aceste rezultate am obtinut la testul de tip de personalitate Ficsor Eduardo cls a 8-a D

    VálaszTörlés
  62. ESTJ - Extravertit, senzorial, reflexiv, judecativ - (profesie administrator, supraveghetor)
    inginer industrial acest rezultat am obtinut la testul de personalitate

    VálaszTörlés
  63. ESFP - Extravertit, senzorial, afectiv, perceptiv - (profesie animator, om de divertisment)
    specialist in relatii cu publicul acest rezultat am obtinut la testul tip de personalitate Voit Valentin

    VálaszTörlés
  64. Hosu Szilard VIII.B - Szabadido merleg: Targyak iranti erdeklodes,Emberek iranti erdeklodes,Gondolatok iranti erdeklodes.

    VálaszTörlés
  65. Fazekas Matyas-Ferenc, szabadidomerleg-targyak iranti erdeklodes:termeszet, kornyezet
    alkotas iranti erdeklodes:ipar, szorakozas

    VálaszTörlés
  66. Boszormenyi Krisztina VIII.B :) :* Bizonytalan vagyok a valasztasban es kozepes szintu a dontesen es ajanlott meg nekem tovabbi teszeteket :) (fodrasz ,szakacs ) :))

    VálaszTörlés
  67. kornyezet nagyon jo
    Szabo Sandor 8 b identitas fejlodesi szakaszok kozepes szint
    szemejes eroforasok nagyobb identitas
    teljesen sikeres pajacel

    VálaszTörlés
  68. Sandor Hajnalka VIII.B kerdoiv: szakmai identitas :
    -Kezdeti sziant
    -Kornyezet befolyasolasa
    -tanacsolt tovabbi teszteles:- munkamod vagy palyatesztelo

    VálaszTörlés
  69. Balog Andreas Imi 8B Szabad Ido melegnel a kovetkezo kiertekelesi iveim vanak:

    Emberek iránti érdeklődés
    Végrehajtáshoz kötődő érdeklődés
    Alkotás iránti érdeklődés

    VálaszTörlés
  70. Boros Sany-Gabriel VIII.B.Kezugyesseg . Egyutmukodo kepeseg . Komunikacios kepeseg . Problema megoldo kepeseg .. Matematikai kepeseg

    VálaszTörlés
  71. Nagy Krisztina 8B Nemzeti palyavalasztasi portal :Szabadidő Mérleg :-Alkotás iránti érdeklődés
    -Emberek iránti érdeklődés
    -
    Gondolatok iránti érdeklődés

    VálaszTörlés
  72. hamza eniko ;szabad ido merleg;alkotas iranti erdeklodes targyak iranti erdeklodes emberek iranti erdeklodes

    VálaszTörlés
  73. Pato Csaba-Norbert - 8B - Tanulasi Stilusok Kerdoiv - IMPULZIV

    VálaszTörlés
  74. Lingurar Gusztavo Krisztian 8.- Tanulasi Stilusok Kerdoiv - Impulziv

    VálaszTörlés
  75. Füzesi Katalin - Maryvonne 8B; A cselekvés és a mozgás játszik főszerepet.A memorizálást gyakran mozdulatokkal való leírással segíti.

    VálaszTörlés
  76. Bakró Krisztián Sándor VIII.B A cselekvés ás a mozgás játszik főszerepet.A memorizálást gyakran mozdulatokkalvaló leirással segiti.

    VálaszTörlés
  77. Szabo Arpad 8-b az en tanulasi stlusom vizualis

    VálaszTörlés
  78. Varga Istvan 8b osztaly az en tanulasi stilusom :impuziv

    VálaszTörlés
  79. Kun Nikolett 8B
    Önálló tanuláskor a hangos olvasásra és felmondásra épít. Az elsődleges a verbális (szóbeli) ingerek feldolgozása.

    VálaszTörlés
  80. Kovács Anita, VIII.B. -A cselekvés és a mozgás játszik főszerepet. A memorizálást gyakran mozdulatokkal való leírással segíti. -MOTORIKUS

    VálaszTörlés
  81. Dimeny Rebeka 8b a tanulasi stilusom :Motoratikus .Acselekves es a mozgas jatszik foszerepet a momorizalas gyakran mozdulatokal valo segiti

    VálaszTörlés
  82. Hendre Tifani-Melisa
    8B
    A látattokra támaszkodom,nem csak a memorizálás hanem a rögzitett anyag felidézése is képileg történik.

    VálaszTörlés
  83. Varga-Szandra-8B - Tanulasi Stilusom Kerdoiv: - Vizuali

    VálaszTörlés
  84. varga david VIII.B..A CSELEKVES ES A MOZGAS JATSZIK FO SZEREPET A MEMORIZALAS GYAKRAN MOZDULATOKAL VALO LEIRASAL SEGITI

    VálaszTörlés
  85. bozsanyi bobi acselekves es a mozgast jatszik foi szerepet a memozalast gyakran modula valoi leirast segit

    VálaszTörlés
  86. Varga Marco 8.C tanulasi stilusok kerdöi-társas

    VálaszTörlés
  87. Sándor Krisztián 8c tanulasi stilusok kerdői: társasag

    VálaszTörlés
  88. Pop Arnold VIII.C tanulasistillusok:onalo tanulaskor a hangos olvasasra es felmondasra epit verbalis (szobeli ingerek feldolgozasa az elsodleges)

    VálaszTörlés
  89. Horvath Roland VIII.C tanulasistillusok:A nyugalmat a csendet kedveli.Zavarjak a kornyezet ingerli es zavarjak a korulottuk levo emberek.

    VálaszTörlés
  90. Kulcsar Nandor-Tanulasi Stilusok Kerdoiv:A cselekves a mozgas jatszik vezeto szerepet a memorizalast gyakran mozdulatokkal valo leirasal segiti

    VálaszTörlés
  91. Mate Jacint-tsnulasi stilusok kerdoiv:a latottakra tamaszkodik,nem csak a latas hanem a feladott anyag felidezese is kepileg tortenik.

    VálaszTörlés
  92. Szabo Gyula VIII.C -A latotakra tamaszkodik nem csak a memorizalasra hanem a rogzitett anyag is kepileg tortenik

    VálaszTörlés
  93. Balogh Vanda-Renata VIII.C.
    Tanulasi stilusok:-vizualis: A latottakra tamaszkodik,nem csak a memorizalas,hanem a rogzitett anyag felfedezese is kepigtortenik. :*

    VálaszTörlés
  94. Kovács Roland-Attila VIII.C. Tanulási kérdőív: a látottakra támaszkodik nem csak a memorizálásra támaszkodik hanem a rögzített anyag felidézése is képileg történik.

    VálaszTörlés
  95. Szabo Natalia-Tamara VIII.C Tanulasi stilusok: Auditiv:onalo tanulaskor a hangos olvasasra es hangos es hangos felmondasra epit verbalis (azonbeli) ingerek feldolgozasa az elsodleges!! :))

    VálaszTörlés
  96. Nagy Bernadett VIII.C
    Tanulasi stilusok:-Auditiv:Onalis tanulaskor a hangos olvasasra es felmondasra epit verbalis(szobeli)ingerek feldolgozasra az elsodleges.

    VálaszTörlés
  97. Varga Marco 8.C .Igényli a barátok szülök tanárok segitö jelenlétét .kedveli ha az anyagot megbeszélheti valakivel :társas

    VálaszTörlés
  98. Sásndor Krisztián 8 .c IGENYELI a barátok és tanarok segit jelenlétét kedveli ha az anyagot megbeszélheti valakivel tarsaságat

    VálaszTörlés
  99. hamza daniel 8c tanulasi stilusok :igenyeli a baratok es tanarok segit jelen letet kedveli ha az anyagot megbeszelheti a prob lemait

    VálaszTörlés
  100. Malita Darius ( Clasa a-VIII-a A ) chestionar stil de invatare : practic

    VálaszTörlés
  101. Maghiari Fabian-Rares
    Chestionar stil de invatare: AUDITIV

    VálaszTörlés
  102. Baidoc Benimanin Alin Clasa VIII-A
    Stilul meu este practic si auditiv. :D :)

    VálaszTörlés
  103. toderas flaviu clasa 8 stilul practic

    VálaszTörlés
  104. Costea Oana - Georgiana - Chestionar stil de invatare - 8A - Auditiv

    VálaszTörlés
  105. Restea Raul-Daniel Clsa a VIII-a A
    Stilul de invatare : Auditiv

    VálaszTörlés
  106. Denisa Moga VIII-A
    Stil de invatare principal:auditiv
    Stil de invatare secundar:vizual

    VálaszTörlés
  107. Lavinia clasa a8-a A
    eu am stilul vizual si practic

    VálaszTörlés
  108. Muresan Andreea,clasa a VIIIa A,Auditiv

    VálaszTörlés
  109. Covaci Lavinia ,clasa a VIII-a A, Auditiv

    VálaszTörlés